Blogi Tapahtumat

Kaupungit mukaan Kaljakellunnan suunnitteluun

(Tämä juttu on alunperin julkaistu toisessa blogissa 21.10.2010 ja siirretty tänne myöhemmin)

Elokuussa kirjoittamani blogijutun jälkeen sain kutsun Helsingin rakennusviraston järjestämään kokoukseen, jossa oli tarkoitus pohtia Kaljakellunnan roskaamisongelmaa. Kokous pidettiin eilen ja tässä yhteenveto miittinkistä:

Ensinnäkin suuret kiitokset Helsingin rakennusvirastolle, joka järjesti tämän lämminhenkisen tapaamisen aiheen tiimoilta. Juuri tällaista lähestymistapaa peräänkuulutin silloin, kun Kaljakellunta.com -ylläpitäjät vedettiin oikeuteen.

Tapaamisessa oli mukana Helsingin rakennusviraston, Staran sekä Vantaan kaupungin viheralueyksikön edustajat. Lisäksi mukana oli ”Kaljakellunnan siivousryhmä” -nimisen Facebook-ryhmän perustaja sekä minä.

Välihuomautus: Olen yksi alkuperäisistä Kaljakellunta-perinteen aloittajista. Olen osallistunut tähän mennessä jokaiseen kelluntaan alkaen vuodesta 1997, kahteen viimeiseen tosin rannalta käsin. Lähdin mukaan kokoukseen, koska sain kutsun ja koska olin itsekin tällaista lähestymistapaa viranomaisille ehdottanut. En edustanut kokouksessa Kaljakelluntaa vaan olin paikalla sen taustoja tuntevana yksityishenkilönä.

Kokouksessa käytiin ensin läpi tämän vuoden Kaljakellunnan kustannuksia. Ne nousivat Helsingin Rakennusviraston mukaan n. 30 000 euroon eikä mukaan ole vielä laskettu yksittäisiä pihojen yms siivouksia. Jätteen määräksi arvioitiin 4-6 lavallista. Suurin ongelma siivouksissa oli ympäriinsä sinne tänne levinneiden roskien kerääminen maastosta. Vantaan edustaja puolestaan kertoi Kellunnan aiheuttavan Vantaan kaupungille yleensä n. 20 000 euron laskun. Itse en vieläkään ihan ymmärrä miten noin valtavia summia saadaan kulutettua pelkkään siivoukseen, mutta en puuttunut tähän yksityiskohtaan sen tarkemmin, koska se ei mielestäni ole oleellista ongelman ratkaisun kannalta.

Oman puheenvuoroni käytin Kaljakellunnan historiasta kertomiseen. Kerroin myös Kaljakellunnan nettisivujen ylläpitäjiä vastaan nostetuista syytteistä sekä oikeudenkäynnin vapauttavasta tuomiosta. Todettiin yhteisesti, että tapahtumaa ei voida näillä näkymin estää, joten sen ongelmiin pitää vain yrittää löytää mahdollisiman toimivat ratkaisut.

Kun ongelmat ja tapahtuman taustat oli käyty läpi, siirryttiin vapaamuotoiseen keskusteluun, jossa haettiin erilaisten ideoiden kautta ratkaisua roskaamisongelmaan. Kaikki ideat tuntuivat kuitenkin kaatuvan lakiteknisiin asioihin, rahankeräyslakiin ja pelkoon siitä voitaisiinko siivouksesta vastaava taho katsoa tapahtuman järjestäjäksi. Ville Oksanen on kirjoittanut tästä aiheesta hyvän jutun, joka kannattaa ehdottomasti lukea.

Kokouksen lopussa päädyttiin kokeilemaan näitä toimenpiteitä:

1. Helsingin ja Vantaan kaupungit osallistuvat jatkossa ongelmien ennaltaehkäisyyn tuomalla joen varteen jätelavoja ja jätesäkkejä (sellaisia isoja keräysastioita). Paikat, joihin nämä keräyspisteet tulee päätetään sitten, kun seuraavan Kaljakellunnan reitti on selvillä. ”Kaljakellunnan siivousryhmä” suosittelee kaupungille tarkempia sijoituspaikkoja. Helsingin kaupungin puolella asiasta vastaa Elina Nummi ja Vantaan kaupungin puolella Pirjo Kosonen.

2. Kaljakellunnan siivoukseen pyydetään mukaan urheiluseuroja tai muita yhdistyksiä, jotka voisivat mahdollisesti hyödyntää tapahtumaa rahankeräyksessä. Hienointa olisi jos joku tällainen seura saisi sponsoritukea tai muuta rahallista korvausta sen verran, että se suostuisi ottamaan päävastuun siivouksista. Mahdollisesti kyseinen yhdistys voisi kerätä kellujilta myös vapaaehtoisia kannatusmaksuja. Jarno Eskelinen (Kaljakellunnan siivousryhmä) lupasi ottaa vastuun tällaisten yhteistyötahojen etsimisessä.

3. Tiedottamiseen kiinnitetään jatkossa enemmän huomiota. Kellujille yritetään tavalla tai toisella saada se viesti perille, ettei roskaamisessa ole mitään järkeä ja se pilaa koko tapahtumaperinteen maineen sekä ympäristön. Asiaa yritetään korostaa Facebookin ja Kaljakellunta.com -sivuston kautta. Lisäksi voitaisiin harkita banderollien ripustamista siltojen kaiteisiin tms. Tällaisiin pitäisi kuitenkin hakea luvat etukäteen eikä kokouksessa vielä päätetty kuka tällaisesta tiedotuksesta voisi vastata.

Netti on kuitenkin varmaan se mitä kautta kaikki tieto parhaiten leviää ja tähän tiedotuskampanjaan kuka tahansa voi osallistua tavallisen kaupunkilaisen ja veronmaksajan ominaisuudessa. Itse ainakin lupauduin tekemään parhaani. Soitin tänään myös WWF:lle ja kysyin voisivatko he omalta taholtaan tiedottaa roskaamisen aiheuttamista ongelmista. Ajattelin, että mereen ajautuva jäte voisi olla kyseistä järjestöä kiinnostava aihe. WWF kuitenkin kieltäytyi, koska eivät halua olla mitenkään mukana tapahtumassa eivätkä suosittele oluen juontia. Hmmmm.. Noh ainakin yritin.

Ja yritys jatkuu!!

Haastan nyt jokaisen kaljakellujan mukaan tiedotuskampanjaan! Levittäkää tietoa siistin kellumisen tärkeydestä ja roskaamisen typeryydestä. Kaljakellunta on kasvanut valtaviin mittasuhteisiin eikä se enää voi jatkua samalla meiningillä. Jos perinnettä halutaan vielä jatkaa, on jokaisen osallistujan tunnettava myös vastuunsa. Levittäkää tietoa. Kirjoittakaa facebookiin ja blogeihin. Vaikuttakaa mielipiteisiin. Tehdään tästä hyvä juttu!

Kiitos!

(Tämä juttu on siirretty tänne toisesta blogista maaliskuussa 2021 ja siinä yhteydessä kaikki kommentit on kadonneet)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *